Макаренко Ольга Анатоліївна
Доктор біологічних наук, старший науковий співробітник,
Завідуюча кафедри фізіології, здоров’я і безпеки людини та природничої освіти
ORCID ID: 0000-0001-8029-4392
E-mail для спілкування зі студентами: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Закінчила біологічний факультет Одеського державного університету ім. І. І. Мечникова у 1982 році, захистила кандидатську дисертацію за спеціальністю 03.00.04 – біохімія у спеціалізованій раді Київського університету ім. Тараса Шевченко (1994 рік). Отримала звання Старший науковий співробітник за спеціальністю 14.03.05 – фармакологія у 2003 році. Докторську дисертацію захистила у спеціалізованій раді Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова (03.00.04 – біохімія, 2012 рік).
Автор 335 наукових публікацій, 10 статей у наукометричних базах даних (Web of Science, Scopus), 17 навчально-методичних видань, статті в фахових виданнях України, статті в закордонних виданнях, 31 патент, 6 монографій, член спеціалізованої вченої ради К 41.051.06 (біохімія, мікробіологія) та спеціалізованої вченої ради Д 41.563.01 (стоматологія),
керівник 2 наукових тем і відповідальний виконавець 8 наукових тем, науковий консультант в НВА «Одеська біотехнологія».
Наукові інтереси
Дослідження механізмів регулюючої дії адаптогенів, обґрунтування застосування рослинних біорегуляторів для профілактики та лікування поширених захворювань сучасності, розробка нових лікарських препаратів і дієтичних добавок з вмістом фітоадаптогенів і біофлавоноїдів, проведення доклінічних і лабораторних клінічних досліджень цих засобів. Дослідження біохімічних (антиоксидантних, антипротеїназних, антифосфолипазних) механізмів регуляції метаболізму кісткової тканини флавоноїдами, обґрунтування еластазної концепції остеодеструктивних процесів. Проблеми розвитку дисбіозу та метаболічного синдрому, профілактика пре-, про-, синбіотиками
Курси:
- ОК 29 Основи дієтології та раціонального харчування (спеціальність 014.05, І рівень вищої освіти)
- ВК 17 – Дієтологія та раціональне харчування (спеціальність 014.05, ІІ рівень вищої освіти)
- ВК 2.1 – Хвороби цивілізації (спеціальність 091, І рівень вищої освіти)
- ВК 14 – Патологічна фізіологія (спеціальність 091, ІІ рівень вищої освіти)
- ВК 16 – Дієтологія та раціональне харчування (спеціальність 091, ІІ рівень вищої освіти)
- ВК 19 – Патологічна фізіологія клітини та обміну речовин (спеціальність 091, ІІІ рівень вищої освіти)
- ВК 20 – Типові патологічні процеси (спеціальність 091, ІІІ рівень вищої освіти)
- ВК 37– Інтерпретація результатів клінічних лабораторних досліджень (спеціальність 091, І рівень вищої освіти)
- ВК 39 – Екологічна фізіологія (спеціальність 091, І рівень вищої освіти)
- ЗП 12 – Патологічна фізіологія людини (спеціальність 226, ІІ рівень вищої освіти)
- ВД 02 – Екологічна фізіологія (спеціальність 226, ІІ рівень вищої освіти)
- ВД 32 – Патофізіологія хвороб цивілізації (спеціальність 226, ІІ рівень вищої освіти)
- ВД 52 – Нутриціологія (спеціальність 226, ІІ рівень вищої освіти)
Сертифікати