Чуваков Олег Анатолійович

 

Доктор юридичних наук, професор 

завідувач кафедри кримінального права, кримінального процесу і криміналістики

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

  • Привітання завідувача кафедри

    Дорогі друзі! Я радий вітати вас на сторінці кафедри кримінального права, кримінального процесу та криміналістики Одеського національного університету імені І.І. Мечникова!

    Кафедра кримінального права, кримінального процесу і криміналістики здійснює безпосереднє викладання навчальних дисциплін кримінально-правового циклу на економіко-правовому факультеті.

    Витоки виникнення кафедри йдуть в далекий 1865 рік, коли на базі Рішельєвського ліцею м.Одеси (1817-1865 pp.) був створений Новоросійський Імператорський університет (1865 р). Провідне місце в структурі новоствореного університету займала кафедра кримінального права та практичного судочинства, вихованцями якої були такі відомі вітчизняні вчені того періоду як А.М. Богдановський і А.А. Піонтковський.

    З моменту утворення економіко-правового факультету Одеського національного університету імені І.І. Мечникова з листопада 1997 року , зусиллями професора Є.Л. Стрельцова була створена «кафедра галузевих дисциплін публічного та приватного права», яка вже в травні 2001 року отримала теперішню назву.

    В даний час кафедра кримінального права, кримінального процесу і криміналістики - це передовий і досконалий «механізм» в ефективному функціонуванні як економіко-правового факультету, так і Одеського національного університету в цілому. Запорукою цього є висока якість підготовки професорсько-викладацького складу кафедри та їх активна діяльність у навчальній, виховній, науково-дослідної та експертно-консультативної сферах життєдіяльності кафедри. Навчання студентів з профільних і фундаментальних дисциплін здійснюється, як правило, за підручниками і навчальними посібниками, підготовленим викладачами нашої кафедри.

    Кафедра завжди знаходиться у фарватері світового розвитку кримінально-правової науки, пропонуючи студентам реальну можливість «занурення» в  розв'язанні найактуальніших і гострих проблем сучасної кримінальної юриспруденції. Колектив кафедри проводить колосальну роботу зі студентами, аспірантами і здобувачами, передаючи їм свій досвід, знання і навички. І не дивно, що багато вихованців кафедри стають переможцями і призерами олімпіад і конкурсів міського та всеукраїнського рівня. Кафедра береже свої традиції, зберігає спадкоємність поколінь і завжди відкрита для талановитих молодих людей.

    На даному сайті ви знайдете більш детальну інформацію про нашу кафедру, про стратегічні і концептуальні напрямки її розвитку, отримаєте можливість ознайомитися з кожним членом кафедри і їх досягненнями.

    Дуже сподіваємося, що на даному ресурсі ви отримаєте вичерпні відповіді на всі питання про діяльність кафедри кримінального права, кримінального процесу і криміналістики. Двері нашої кафедри завжди відкриті для вас!

    Завідувач кафедри кримінального права, кримінального процесу і криміналістики доктор юридичних наук, професор Чуваков Олег Анатолійович

    В ОНУ імені І.І. Мечникова з 1999 р. на посадах старшого викладача кафедри кримінального права, кримінального процесу і криміналістики (1999-2000 рр.), доцента кафедри кримінального права, кримінального процесу і криміналістики (2000-2018 рр.); з березня 2018 року по січень 2020 року на посаді професора кафедри кримінального права, кримінального процесу і криміналістики. З лютого 2020 р. очолює кафедру кримінального права, кримінального процесу і криміналістики. 

    ОСВІТА: Юридичний інститут одеського державного університету імені І.І. Мечникова, спеціальність «правознавство» (1997 р.).

    НАУКОВИЙ СТУПІНЬ:

    • Доктор юридичних наук, Інститут держави і права ім. В. М. Корецького Національної Академії Наук України (2017 р.). Спеціальність 12.00.08 – кримінальне право і кримінологія, кримінально-виконавче право. Тема докторської дисертації: «Кримінально-правова протидія злочинам проти основ національної безпеки України: теорія і практика».
    • Кандидат юридичних наук, Харківський національний університет внутрішніх справ (2003 р.). Спеціальність 12.00.08 – кримінальне право і кримінологія, кримінально-виконавче право. Тема кандидатської дисертації: «Кримінальне право в Україні (1917-1922 рр.)».

    ВЧЕНІ ЗВАННЯ

    • Звання професора кафедри кримінального права, кримінального процесу і криміналістики (2019 р.).
    • Звання доцента кафедри кримінального права, кримінального процесу і криміналістики (2006 р.).

    СФЕРА НАУКОВИХ ІНТЕРЕСІВ: Кримінально-правова охорона основ національної безпеки України, державна та національна безпека, кримінально-правові та соціально-політичні заходи забезпечення державної безпеки, генезис злочинів проти основ національної безпеки України.

    ДИСЦИПЛІНИ, ЩО ВИКЛАДАЮТЬСЯ:

    •  Кримінальне право України (Особлива частина).
    • Кримінально-правова охорона Основ національної безпеки України.

    ІНША ПРОФЕСІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ: Член редакційної колегії фахового наукового видання «Правова держава». Видається з 1999 року в ОНУ імені І.І. Мечникова.  

    Член спеціалізованної вченої ради  з присудження наукового ступеня доктора наук Д 41.086.06 (Національний університет «Одеська юридична академія»); член Вченої ради ОНУ імені І.І. Мечникова; член Громадської організації «Спілка юристів Одеської області»; Керівник – теми НДР № 343 « Актуальні питання вдосконалення механізму кримінально-правового захисту особи, суспільства та держави в умовах сьогодення» (номер державної реєстрації № 0123U102506).

    НАУКОВІ ПРАЦІ

    Кафедра в цілому і окремі викладачі в індивідуальному порядку беруть участь у міжнародних проектах. Так, наприклад, проф. О.А. Чуваков у вересні 2011 року взяв участь у міжнародної науково-практичної конференції «Гармонізація законодавства кримінально-правового напрямку в сучасній Європі» (Одеса, Фрайбург (ФРН) на базі Інституту міжнародного та зарубіжного кримінального права імені Макса Планка.

    У листопаді 2015 року брав участь у міжнародному науковому сімпозіумі «Legal Reforms of the Future & the Future of Legal Reforms» (Luxembourg).
    У травні 2016 року взяв участь у міжнародної науково-практичної конференції «Európska tradícia v medzinárodnom práve: uplatňovanie ľudských ráv» (Bratislava, Slovenská republika).

    У Листопаді 2016 року брав участь у міжнародному правовому конгресі «The X International Academic Congress «Contemporary Science and Education in Americas, Africa and Eurasia» (Brazil, Rio de Janeiro).

    Підвищував свій науково-професійний рівень у навчальних закладах стран ЄС, а саме: Institute of European Integration (Warsaw, Poland) - «European Integration of economics, education and law», from 31.07. 2018 – to 10.08.2018, in total 108 hours / 3 credits.

    МОНОГРАФИИ КАФЕДРИ: Актуальні проблеми кримінального права, кримінального процесу і криміналістики: теорія та сучасна практика: монографія / О.А. Чуваков, Т.О. Павлова, Б.М. Орловський та ін. ; за ред. д.ю.н, проф. Чувакова О.А. Одеса: Фенікс, 2022. 328c.

    наукові статті, видані в журналах, що входять до наукометричних баз: Chuvakov, O., Balobanova, D., Samadova, S., Barbul, P. Conceptual foundations for the systematization of crimes against the basics of national security of Ukraine and some other countries// Аmazonia. 2022. Vol. 11. Issue 49. Р. 86 – 92. (Web of Science Core Collection)

    З 2018 року колектив кафедри кримінального права, кримінального процесу та криміналістики проводить наукові дослідження з теми: «Дослідження механізму кримінально-правового захисту особи, суспільства та держави від злочинних посягань» (номер державної реєстрації теми: 0118U006967). Керівник науково-дослідницької роботи: д.ю.н., професор Чуваков Олег Анатолійович.

    Актуальні проблеми кримінального права, кримінального процесу і криміналістики: теорія та сучасна практика: монографія / О.А. Чуваков, Т.О. Павлова, Б.М. Орловський та ін. ; за ред. д.ю.н, проф. Чувакова О.А. Одеса: Фенікс, 2022. 328c.

    Приймальна комісія

    Французький б-р 24/26
    Телефон: (+38-0482) 68-12-84
    Телефон: (+38-0482) 68-18-58
    Телефон: (+38-093) 755 78 24
    E-mail: vstup@onu.edu.ua

    Ректор

    вул. Дворянська, 2,Одеса, 65082
    Ректор (приймальня):
    (+38-048) 723-52-54
    Тел./факс (+38-048) 723-35-15
    Email: rector@onu.edu.ua

    Наші партнери

    Міністерство Освіти і Науки УкраїниУрядовий контактний центр

    Top